Het 9-stappenplan in ingevoerd sinds april 2012.
De grootste veranderingen waren:

- Verkrijgen van baanpermissie.
- Invoering clubhandicap vanaf 54.
- Voorwaarde verkrijgen EGA handicap 36 is versoepeld.

Baanpermissie (stap 1).
Baanpermissie wordt in een programma bij de NGF geregistreerd (golfbaanpermissie.nl). De NGFuitwisseling zorgt ervoor dat de leden bekend zijn in dit programma. Bij het importeren van de NGF gegevens wordt de baanpermissie automatisch aangemaakt.

NOTE: Als de vereniging zelf GolfBaanPermissie mag verlenen kan dit geautomatiseerd lopen via E-Golf4U.

(Hoofdbeheer, Algemene instellingen, tabblad TDS&NGF)

EGA handicap (stap 2).
Werkwijze: De speler heeft nog geen handicap. Hij/zij levert een Q-kaart in bij de Handicapcommissie die gespeeld is vanaf handicap 54 en waarop 36 of meer stableford punten zijn gescoord. De commissie controleert de kaart en controleert of de speler baanpermissie en het regelexamen heeft behaald. Vervolgens maakt de hcp commissie hcp 54 aan in het systeem voor dit lid. Als dit is gebeurd kan de hcp commissie zijn/haar eerste scorekaart ingeven in het systeem en kent het systeem het eerste EGA handicap toe.